بهروز اثباتی، از فرماندهان سپاه در سوریه، حکومت اسد را حکومتی فاسد و فاسق خوانده و گفته اگرچه بشار اسد خائن نبود، اما درکی متفاوت از «مقاومت» داشت. او همچنین گفته که روسیه در جهت منافع اسرائیل عمل می کرد و جمهوری اسلامی را درتحولات سوریه فریب داد.
او که در عین حال مسئول قرارگاه فضای مجازی ستاد کل نیروهای مسلح است، در یک سخنرانی به موارد متعدد فساد گسترده در ارتش سوریه و حکومت بشار اسد و فقر و تبعیض شدید در این کشور اشاره کرده است.
اثباتی، ماهر اسد برادر بشار اسد را «ملعون» خوانده و افزوده است نیروهای تحت نظر ماهر اسد، از هر اتوبوس زائران عراقی زینبیه ۱۰۰ دلار رشوه میگرفتند.
اثباتی با اشاره به این موضوعات گفت: «ما به صورت نظامی شکست نخوردیم، بلکه مردم این کشور قیام و یک سیستم فاسد و فاسق را حذف کردند.»
این فرمانده سپاه پاسداران در این سخنرانی همچنین گفته است که که زن بشار اسد از اهل سنت بود و برای جایگزینی کشورهای عربی با ایران تلاش میکرد.
مقامات جمهوری اسلامی با وجود بیش از یک دهه حمایت گسترده از بشار اسد، پس از سقوط او به انتقاد از عملکرد حکومتش از جمله عدم مذاکره با مخالفان و ترکیه پرداختهاند.
در همین حال انتقادات زیادی از هزینه بینتیجه دهها میلیارد دلاری جمهوری اسلامی در سوریه و همچنین هفت هزار و ۳۰۸ کشته و مجروح و هزاران نفر بازمانده مستمریبگیر مطرح شده است.
با حال علیاکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی، در گفتوگو با سایت رهبر جمهوری اسلامی همزمان با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی از هزینه داده شده در سوریه پشیمان نیست، اذعان کرد حمایت از گروههای نیابتی تهران «سختتر شده» است.
اثباتی همچنین گفت که یکی از فرماندهان سپاه که در آخرین روزها با بشار اسد دیداری مخفیانه داشت، پس از این دیدار گفت که «او مسخ شده بود.»
او تاکید کرد که بشار اسد خائن نبود اما تعریفش «از مقاومت با ما متفاوت بود و نقش محدودی برای مقاومت قائل بود.»
به گفته اثباتی، جمهوری اسلامی به سوریه پیشنهاد کرده بود که پس از جنگ در غزه به اسرائیل حمله کند و «سرزمینهای اشغال شده(بلندی های جولان) را پس بگیرد» اما بشار اسد با این پیشنهاد مخالفت کرد.
«روسیه به جای بمباران مخالفان بشار اسد بیابان را بمباران کرد»
بهروز اثباتی همچنین گفت که روسیه «در جهت منافع اسرائیل عمل میکرد و ما را درتحولات سوریه فریب داد.»
این فرمانده سپاه پاسداران تاکید کرد که هواپیماهای روسیه به جای بمباران مراکز تجمع نیروهای مخالف بشار اسد، « تعدادی خانه و بیابان را بمباران کردند.»
به گفته اثباتی، نیروهای روسیه در سوریه پیش از آن نیز «رادار هایشان را خاموش کردند تا اسرائیل با خیال راحت» فرماندهان مهم سپاه پاسداران چون محمدرضا زاهدی،رضی موسوی و صادق امیدزاده را هدف قرار دهد.
به گفته اثباتی، نیروهای ایرانی در سوریه از نیروی روسیه درخواست هزار سلاح کلاشینکف داشتند تا یکی از خطوط را حفظ کنند، اما آنان دریغ کردند و در آخر هم اجازه ورود هواپیمای حامل تسلیحات ایران را نیز ندادند.
کامل صقر، مدیر سابق دفتر رسانهای در ریاست جمهوری سوریه، گفت که روسیه به درخواست بشار اسد برای استفاده از پایگاه حمیمیم برای انتقال کمکهای نظامی جمهوری اسلامی به ارتش سوریه پس از سقوط حلب، پاسخ نداد.
مقامهای روسیه و جمهوری اسلامی تاکنون بهصورت مستقیم به این موضوع اشارهای نکردهاند و تنها ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز پنجشنبه، ۲۹ آذر، گفته بود که «پیش از این دوستان ایرانی میخواستند به آنها کمک کنیم تا واحدهای خود را به خاک سوریه منتقل کنند، اکنون از ما خواستهاند که آنها را از آنجا خارج کنیم.»
او افزوده بود که روسیه چهار هزار جنگجوی جمهوری اسلامی را از سوریه خارج کرد.
خامنهای روز ۲۱ آذر گفته بود که نیروهای جمهوری اسلامی امکانات را برای کمک به بشار اسد آماده کرده بودند اما آمریکا و اسراییل راه های هوایی و زمینی به سوریه را بسته بودند.